Producenci
Promocje
Roślina konjac
Roślina konjac

Czym jest dziwidło – o konjacu słów kilka

Jestem przekonana, że polski język nie raz mnie jeszcze zaskoczy… Niektóre odpowiedniki nazw przetłumaczone z języków obcych są przezabawne. Zastanawialiście się czym jest dziwidło? Konjac brzmi jakoś znajomo - ale dziwidło? Tak się składa, że to roślina! Amorphophallu konjac została przetłumaczona na język polski i nazwana dziwidłem na przełomie XIX i XX wieku i jest związana ze zdziwieniem jakie budziło się wśród botaników zarówno na jej widok jak i po poznaniu właściwości. Dziwidło nie tylko wygląda dziwnie, kwitnie dopiero po 10 latach i to z częstotliwością raz na kilka lat. A jak już zakwitnie… kwiat żyje zaledwie 3 dni i pachnie, o ile tak można powiedzieć... zgniłym mięsem. Dlatego w języku angielskim nazywana jest corps flower – trupi kwiat. Dziwidło pochodzi z południowo – wschodniej Azji, do jej uprawy potrzebna jest żyzne podłoże – mieszanka torfu, ziemi i piasku. Roślina lubi półcień, temperaturę 15-25°C i umiarkowane nawadnianie. Jesienią roślina przechodzi w stan spoczynku, jej bulwy należy przechowywać w suchym i ciepłym miejscu do wiosny. Wymagająca? Może, ale wiele można z niej zrobić!

Czym jest konjac – właściwości

W roślinie konjac najistotniejszy jest korzeń. To z niego pozyskiwany jest glukomannan, który słynie z absorbowania wody, wchłania jej ogromną ilość do 200 razy tyle ile sam waży! To rodzaj błonnika, który skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi, wspomaga trawienie, usuwa z organizmy toksyny oraz nasila uczucie sytości. Z bulwy wytwarza się mąkę, makaron oraz kluski – o neutralnym smaku oraz suplementy diety. Korzeń konjac bogaty jest w:

  • białka,
  • lipidy,
  • witaminy: A, C, E, D, B1, B6, B12, kwas foliowy,
  • minerały: cynk, fosfor, żelazo, magnez i miedź.

Konjac w kosmetyce – kosmetyki konjac

Skoro wiemy czym jest konjac przejdźmy do jego zastosowania w kosmetyce. Dzięki delikatnym układom włókien korzeń dziwidła sprawdza się też w pielęgnacji skóry. Zatrzymywanie wody i delikatność sprawia, że gąbki konjac jakich używamy do mycia zapobiegają szorowaniu i są niezwykle delikatne przez co można stosować je nawet dla bardzo delikatnej skóry. Dlatego konjac w kosmetyce jest bardzo ceniony. Gąbka konjac sprawdzi się dla każdego niezależnie od wieku i posiadanej cery. Ma właściwości odżywcze i kojące dzięki zawartości szeregu witamin i minerałów. Posiada odczyn zasadowy dzięki czemu równoważy pH skóry! Dzięki chłonności skutecznie usuwa nadmiar sebum i zanieczyszczania. Można stosować ją z kosmetykami oczyszczającymi i jest idealna do delikatnego masażu. Gąbkę konjac łatwo utrzymuje się w czystości - wystarczy wypłukać, delikatnie odcisnąć i pozostawić do wyschnięcia. Jest w 100% ekologiczna i biodegradowalna! Z całości wykonana z naturalnego, roślinnego surowca nie zawiera dodatków w postaci barwników, chemicznych dodatków. Na rynku można spotkać również kosmetyki konjac. Naturalne, w 100% oparte na żelowej bazie z tej rośliny.

Zdecydowanie roślina konjac jest zadziwiająca i nie chodzi tu tylko o jej wygląd czy nazewnictwo. Przez lata ceniona za swoje właściwości, od szerokiego zastosowania w gastronomii po zastosowanie w kosmetyce.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl