Producenci
Olej canola w kosmetyce - właściwości - zastosowanie - komedogenność
Olej canola w kosmetyce - właściwości - zastosowanie - komedogenność

Olej canola w kosmetyce 

Oleje roślinne pomagają w utrzymaniu dobrej kondycji skóry. Olej rzepakowy kosmetyczny to jeden z nich, pozyskiwany z rzepaku kanadyjskiego Brassica napus występującego w Europie i Azji. W przeciwieństwie do tradycyjnego rzepaku jest uprawiany odmianą jarą nie ozimą i nie zawiera toksycznego dla ludzi kwasu erukowego, a kwas oleinowy mający świetny wpływ na skórę. 

Olej rzepakowy kosmetyczny – co zawiera 

Korzystny wpływ oleju canola zawdzięczamy jemu bogatemu składowi. Znajdziemy w nim:

  • witaminę E – tokoferole - opóźnia proces starzenia się skóry, neutralizuje wolne rodniki, odżywia, regeneruje, 
  • beta – karoten – pobudza produkcję i odbudowę włókien kolagenu, reguluje pracę gruczołów łojowych,  
  • witaminę K - reguluje krzepliwość krwi przez co chroni przed powstaniem siniaków, poprawia szczelność naczyń krwionośnych zapobiegając przed powstawianiem pękających naczynek, tak zwanych „pajączków”, 
  • fitosterole – działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie, wzmacniają naturalną barierę skóry, zapobiegają nadmiernej utracie wody,  
  • kwas oleinowy - pomaga utrzymać skórę jędrną, opóźnia powstawanie zmarszczek, przyspiesza gojenie się ran, chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi,  
  • kwas GLA – gammalinolenowy – pomocny w walce z atopowym zapaleniem skóry, poprawia funkcjonowanie naturalnej bariery ochronnej skóry.

Olej canola właściwości 

Jak widać olej rzepakowy ma świetny skład, przyjrzyjmy się jak działa na skórę:

  • silnie odżywia,
  • nawilża – polecany dla skóry zniszczonej, popękanej i suchej,
  • regeneruje - skóra staje się gładka, odzyskuje zdrowy kolor,
  • tworzy ochronną barierę zapobiegającą nadmiernej utracie wody przez skórę,
  • zmiękcza i nawilża skórę,
  • neutralizuje wolne rodzinki przez co ma właściwości anti – aging, przeciwdziała starzeniu się skóry. 

Olej canola może być stosowany przez każdego, jest bezpieczny również dla kobiet w ciąży i małych dzieci, ponieważ nie wywołuje alergii i podrażnień, delikatnie pielęgnuje.

Olej canola właściwości – nie tylko skóra 

Olej rzepakowy nie wpływa dobroczynnie jedynie na skórę. Stosuje się go również do włosów, dzięki czemu przestają być suche, porowate, a stają się zdrowe i lśniące. Uznawany jest za najzdrowszy olej roślinny w diecie człowieka, dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych przy jednocześnie niskim poziomie tłuszczów nasyconych. Działanie na układ:

  • nerwowy i oczy -zawiera kwasy omega -3 i omega – 6 niezbędne do prawidłowego rozwoju oczu i układu nerwowego, 
  • krwionośny - obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi przez co reguluje gospodarkę lipidową, zapobiega wystąpieniu niektórych chorób sercowo – naczyniowych np. miażdżycy, dzięki zawartości kwasów omega -3 i omega – 6 chroni przed udarem, choroba niedokrwienna serca czy nadciśnienie tętnicze. 

Hamuje działanie wolnych rodników dzięki zawartości antyoksydantów działa przeciwutleniająco.

Olej canola w kosmetyce – czym jest komedogenność 

Spotkaliście się z określeniem komedogenność? To skłonność do zatykania ujść gruczołów łojowych, ujść mieszków włosowych. Co za tym idzie to bezpośrednia przyczyna powstania niedoskonałości na skórze – wyprysków, zaskórników, wągrów. Niestety niektóre składniki kosmetyków używane w nieodpowiedniej ilości mogą wykazywać takie działanie. Oleje potencjalnie komedogenne to między innymi:

  • olej kokosowy, 
  • olej palmowy,
  • masło shea,
  • olej rzepakowy,
  • olej z awokado,
  • oliwa z oliwek,
  • olej makadamia,
  • masło kakaowe,
  • olej z migdałów,
  • olej z pestek moreli. 

Skoro już wiemy czym jest komedogenność czy to oznacza, że jednak nie warto stosować preparatów z olejem rzepakowym? Czy osoby z tłustą cerą i trądzikową nie mogą używać oleju canola? Zdecydowanie nie! Oleje potrafią zdziałać cuda. Jednak ważny jest umiar, stosujmy go w niewielkich ilościach, rozcieńczony. Olej olejowi nie równy, dlatego posiadacze cery z tendencją do zapychania porów powinni wybiera oleje z niskim potencjałem komedogennym. Olej warto stosować razem z maseczką, oprócz nawilżania, a nie zamiast niego.

Olej canola kosmetyki 

Stosując kosmetyki zawierające olej canola możesz pozbyć się uczucia swędzenia, a Twoja skóra będzie nawilżona i odżywiona. Olej ten szybko się wchłania, delikatni natłuszcza, dlatego znajdziesz go w wielu produktach do pielęgnacji skóry. Poprawia kondycję skóry, zmiękcza ją i wygładza. Kosmetyki z olejem canola:

  • maska w płachcie - uelastycznia skórę, zapobiega oznakom starzenia się,
  • maska całonocna – intensywnie nawilża, zapobiega łuszczeniu i pękaniu skóry,
  • serum - odżywia i zatrzymuje wodę w naskórku,
  • preparaty do masażu – natłuszczają skórę,
  • odżywki do włosów / maski do włosów – sprawiają, że suche włosy stają się mniej porowate,
  • mydło – nawilża i odżywa suchą zniszczoną skórę,
  • kosmetyki do masażu dzieci i niemowląt – delikatnie natłuszcza i nie powoduje alergii,
  • olejek do demakijażu – skutecznie rozpuszcza zanieczyszczenia i sebum,
  • krem do rąk działa ochronnie przeciwko czynnikom zewnętrznym takim jak mróz, wiatr, polecane szczególnie dla suchej skóry z tendencją do pękania. 

Koniecznie wypróbuj olej canola kosmetyki mające go w składzie mogą Cię zaskoczyć!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl